4. maaliskuuta 2013

Olof Palme - kuin Ruotsin Kennedy

Ruotsi-teema jatkuu edelleen televisiossa. Polttopiste siirtyy lähihistoriaan. Nyt on alkanut kaksi sarjaa, joista kumpikin käsittelee pääministeri Olof Palmea.  Ykkösellä alkoi kolmiosainen elämänkertasarja, jota voi myös katsoa Areenassa.

Näkyvä ja kiistelty poliitikko oli syntyjään yläluokkaisesta kodista, mutta nousi sosiaalidemokraattisen puolueen johtajaksi ja kansankodin kaitsijaksi. Sarja valaisee hallitusti Palmea julkisena ja yksityishenkilönä sekä sijoittaa hänet niin kotimaansa kuin maailmanpolitiikan kentälle. Häntä onkin syystä verrattu Yhdysvaltojen presidentti John F. Kennedyyn, joka myös joutui salamurhan uhriksi. Sarjassa tiivistyy samoin komeasti 1960- ja -70-luvun henki.

Palme ammuttiin kuoliaaksi Tukholman kadulla 1986. Murhaa ei ole vieläkään selvitetty. Ykkösen toinen uusi sarja Pyhiinvaeltajan kuolema käsittelee tätä. Poliisi päättää vielä kerran avata murhatutkimuksen. Sarja pohjaa Leif G.W. Perssonin rikosromaaniin. Pääosassa keskusrikospoliisin päällikkönä Lars Martin Johanssonina on tuttu hahmo, Rolf Lassgård. Hänet muistetaan Henning Mankellin romaanien komisario Wallanderina.

Sarja käy läpi mysteeriä kahdella tasolle, heti murhan tapahduttua ja nykyhetkessä. Aikaperspektiivi katsoo samalla yhteiskunnan muutosta ja sen merkittävien hahmojen toimintaa. Myös tätä sarjaa voi katsoa Areenassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti