3. maaliskuuta 2013

Muistona rauhallisemmasta Kreikasta

Kotikirjaston levyosastolta löytyy valikoima maailmanmusiikkia. Tänä aamuna otin pitkästä aikaa esille Theodorakista. Virike siihen syntyi jo eilen illalla: televisiossa pieni täytepätkä Kreetasta, kuvissa rantoja, merta, vuoria, kaupunkielämää, Knossos. Taustalla soi geneerinen bouzouki.

Äsken tiskasin, taustalla soivat Theodorakiksen tutut sävelet. Levyssä ei edes mainittu laulajaa. Äänestä päätellen se saattoi olla Maria Farantouri. CD oli tyypillinen turisteja varten koottu The Best of XXX. Silti se toi mieleen Kreikan, joka on muuttumassa vain muistoksi. Siitä kirjoitin sarjaa blogin Huvimaja-osassa.

Jatkuva taloudellinen ja poliittinen kriisi, aina uudet paljastukset korruptiosta, alituiset yhteenotot poliisin ja mielenosoittajien välillä, lakot ja yleislakot, tavallisten ihmisten elintason romahtaminen, ruokajonot, siinä nykyään uutisaiheet Kreikasta. Lisäksi laiton maahanmuutto lisää paineita. Sijaintinsa takia Kreikka on kauttakulkumaa Eurooppaan pyrkiville. Esimerkiksi läntinen suuri satamakaupunki Patras on osittain varsin levotonta aluetta.

Ääriliike Chrysi Avgi eli Kultainen Aamunkoitto käyttää avoimesti natsityyliä. Tämä tuntuu kerta kaikkiaan uskomattomalta, kun muistaa toisen maailmansodan aikana tapahtuneet natsien raakuudet maassa, esimerkiksi Peloponnesoksen niemimaalla sijaitsevan Kalavritan kaupungin asukkaiden joukkomurhan 1943.

Tiedän, että meri on yhä yhtä sininen, talot yhtä valkoiset, valo kirkas, musiikki soi ja elämänmeno rauhallisempaa – ehkä. Kirkot ja luostarit jatkavat toimintaansa, tavalliset ihmiset yrittävät selvitä arjestaan parhaansa mukaan. Silti minulle aikaisempi Kreikka muuttuu menneisyydeksi. Vain musiikki ja kirjat jäävät kantamaan muistoja siitä mitä kerran oli.

Tosin Kreikkaan ja historiaan paremmin perehtynyt Juniori kommentoi, että ajanjakso, josta kirjoitan - n. 1975-2005 – on rauhallinen poikkeus. Nyt on palattu taas normaaliin. Ehkä Kreikka tuottaa enemmän ja rämäkämpää historiaa kuin jaksaa itse käyttää. Ylijäämä pursuaa yli rajojen, Eurooppaan ja muuallekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti