3. huhtikuuta 2013

Klassikon imussa: Kuolema saapuu Pemberleyn maille

Kulttuurikodin kirjastossa fiktiohyllyillä vallitsee aakkosjärjestys. Löytyy yksi poikkeus A:n kohdalla. Miksi Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo sekä Pride and Prejudice ovat P.D. Jamesin Death Comes to Pemberleyn vieressä, kun A:n ja J:n välillä on muita kirjaimia? Kirja ilmestyi kotimaassaan 2011 ja suomeksi 2012 varsin epäonnistuneella nimellä Syystanssiaiset.

Tässäkin vaikuttaa klassikkokirjan imu ja aivan ihailtavan hienosti. Elizabeth Bennet ja herra Darcy elävät lapsineen Pemberleyn kartanossa tasapainoista ja velvollisuuksien täyttämää elämää. Valmistellaan suuria tanssiaisia. Kaiken sotkee epävakaa Wickhamin pariskunta. Epäselvissä olosuhteissa tapahtuu tappo tai murha, jonka tekijäksi epäillään Elizabethin lankoa Wickhamia.

Myös dekkaristina ansioitunut P.D. James yhdistää tässä Pemberleyn lähettyvillä tapahtuneen rikoksen selvittelyn täyteläiseen henkilökuvaukseen sekä 1800-luvun alun englantilaisen tuomioistuinkäytännön verevään käsittelyyn. Austenin luomat hahmot, muutkin kuin Ylpeyden ja ennakkoluulon, jatkavat elämäänsä tässä P.D. Jamesin kunnianosoituksessa hänen kirjailijantyölleen.

Tuli muuten mieleen, että Adam Dalgliesh, P.D. Jamesin tunnetuin rikostutkija, olisi tullut mainiosti toimeen herra Darcyn kanssa. Ja ihaillut salaa, mutta tunteitaan ilmaisematta tämän vaimoa, kartanon valtiattaren viittaa kunnialla kantavaa Elizabethia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti