17. huhtikuuta 2013

Minimiannos myyttisiä viestinviejiä

Bloggaus ja muut digitaaliset tietoiskut ovat nykyaikaa. Varmaan tähänkin löytyy symbolihahmo jos ei suorastaan vertauskuva. Pikainen perkaus antoi jotakin.

Kristillisyydessä asia on selvä, kyseessä on enkeli Gabriel. Hänen tunnetuin esiintymisensä ja monen maalauksen aihe on ilmestyminen Marialle kertomaan Jeesuksen odotettavasta syntymisestä. Tätä ennen Gabriel oli informoinut myös Johannes Kastajan tulevaa iällistä äitiä tälle syntyvästä vauvasta.

Kreikkalaisessa mytologiassa Hermes, siivet kantapäissään, oli jumalten sanansaattaja. Viestit kulkivat Olympokselta tarvittaviin kohteisiin mikäli asianomainen jumala ei katsonut tarpeelliseksi ilmestyä itse asiaa hoitamaan.

Skandinaavien mytologiassa sopivin hahmo lienee Saga (sopivasti ruotsiksi satu, tarina). Hän oli historian ja kertomisen jumala. Vähemmän juhlallinen hahmo oli Ratatosk, siviiliammatiltaan orava. Hän juoksi ylös ja alas maailmanpuuta eli Yggdrasilia välittäen viestejä puun latvan ja juurten asujainten kesken.

Anglosaksista ja kelttien mytologiaa en ehtinyt tähän hätään selvitellä, en myöskään germaanista, jolla on paljon yhteistä skandinaavien kanssa. Takuulla sieltäkin löytyy samankaltainen viestinviejä.

Epämieluinen tiedottaja olisi suomalaiseen kansanperinteeseen kuuluva liekkiö eli ihtiriekko. Surkea kummittelija, joka pelottelee väkeä rääkymisellään metsässä. Voisi sopia trollin symboliksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti